10 Aralık 2013 Salı

5. Yıl Sorumluluğu

Cingeneyiz.org gönüllüleri 5 yıldır büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Sonuç ortada. Yola çıkarken ortaya koyduğumuz temel amacımıza büyük ölçüde yaklaştık. Neydi amacımız? Amacımız, toplumumuz hakkında ortaya atılan hiçbir gerçekçi temele dayanmayan önyargıları aşabilmekti. Bizi yeterince tanımayan kesimlere toplumumuzu gerçekçi bir şekilde anlatabilmekti. Çingeneler arasında, Çingenelerle Çingene olmayanlar arasında sağlıklı bir iletişim kanalı yaratarak birbirlerini anlamalarına katkı sağlamaktı. Tek tek insanlarımızın özgüvenini yerine getirerek önyargılardan kaynaklanan yanlış davranışlara karşı kendilerini savunabilmelerini sağlamaktı.

5 yılda site aracılığıyla ulaştığımız kardeşlerimizin özgüveninin yerine geldiğini, kendilerine olan inançlarının arttığını gördükçe amacımıza yaklaştığımızı anlıyoruz. Geçmişte bize karşı önyargılar taşıdığını bildiğimiz bireylerin bugün bu önyargıları aşabildiklerini gördükçe amacımıza yaklaştığımızı anlıyoruz. Kardeşlerimizin sitemizi her geçen gün biraz daha fazla sahiplendiklerini gördükçe amacımıza yaklaştığımızı anlıyoruz.

***

İçinde yaşadığımız günler Çingeneler için çok önemli. Ne yazık ki dünyanın farklı bölgelerde Çingene düşmanlığı ciddi ölçüde artış göstermeye başlamış. Sıradan insanlar ekonomik koşullar ve önyargılar nedeniyle bizlere karşı tepki gösteriyorlar. Bu tepkiyi kullanarak kaos çıkarmaya çalışan ırkçı teröristler ve siyasal gruplar ise her yerdeler. Kardeşlerimizin canına kıyılıyor, evlerimiz kundaklanıyor. İşin kötüsü yaygın medya bu konuda üzerine düşeni yeterince yapmıyor. Hatta kimi ülkelerde medyanın bizleri hedef alan ırkçı terörü kışkırttığına dahi şahit oluyoruz. Bu koşullarda Cingeneyiz.org ailesi olarak bizlere önemli görevler düştüğünü biliyoruz. Balkan coğrafyasında gerçekte nelerin yaşandığını dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Çingenelere ve tüm duyarlı insanlara aktarmak zorundayız. Gücümüz yettiğince de bunu yapmaya çalışacağız.

Balkan coğrafyasında yaşayan kardeşlerimiz ırkçı terörün tehdidi altında yaşamaya çalışırlarken Batı Avrupa'da başka sorunlar var. Ekonomik kriz Batı Avrupa'da da toplumsal gerginlikleri arttırıyor. Son yıllarda ekonomik koşullar ve ırkçı terör nedeniyle Balkanlardan Batı Avrupa'ya göç eden kardeşlerimiz insanların gözünde günah keçisi haline gelmiş. Irkçı partiler topluma Çingene düşmanlığı aşılayarak oy oranlarını arttırmaya çalışıyor. Buna karşılık iktidardaki partiler ise ırkçı muhalefetin yükselişini daha fazla Çingene düşmanlığı yaparak aşmaya çalışıyorlar. Fransa Balkanlardan Avrupa'ya göçen Roman Çingenelerini sınırdışı etmeye başladı bile...

Bugünkü dünya koşullarında Batı Avrupa'nın yeni göçmenlere istihdam sağlama imkanı yok. Kardeşlerimiz için en doğrusu ırkçı terör ve ekonomik zorluklardan yılarak Batı Avrupa'ya sığınmak değil. Doğru olan yüzlerce yıldır yaşadıkları ve artık tartışılmaz bir biçimde temel bir unsuru haline geldikleri Balkan coğrafyasında kalmakta ısrar etmektir. Ekonomik zorluklar ve ırkçı terörle mücadele için en doğru zemin Roman Çingenelerinin yüzlerce yıldır yaşadıkları Balkan topraklarıdır. Buna karşılık Batı Avrupa'nın yerli Çingene grupları da kendi ülkelerinde gelecekte kendilerine de yönelebilecek olan ırkçı terör zihniyetine karşı şimdiden hazırlıklı olmalıdırlar. Tüm Çingeneler yaşadıkları topraklarla güçlü bağlar kurmak zorundalar. Yaşadığımız topraklara kök salmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde ırkçı terör rüzgarı karşısında savrulmadan durabiliriz.

Geçtiğimiz 3 hafta boyunca "Avrupa ve Çingeneler" başlıklı haftanın gündemi yazılarında bu konuyu ayrıntılı bir biçimde işledik. Cingeneyiz.org olarak kardeşlerimizin Batı Avrupa'ya kontrolsüz bir şekilde göçünün tehlikelerini işlemeye devam edeceğiz. Bu süreç başkalarına bırakılmadan Çingeneler tarafından durdurulmalıdır. Bu konuda, doğru olduğuna yürekten inandığımız bu fikrin yaygınlaşması için üzerimize düşeni yapacağız. Cingeneyiz.org olarak Çingenelerin şu veya bu ülkede mülteci durumuna düşmesine karşı çıkıyoruz. Artık devir mültecileşme devri değildir. Devir yaşadığımız her coğrafyada tam yurttaşlar olarak yaşama ve bu noktada önümüzde çıkan engelleri aşma devridir.

***

Cingeneyiz.org ailesi olarak 5. yıl sorumluluğunun çok büyük olduğunun farkındayız. Çingene düşmanlığının, ırkçı terörün çok üst noktalara ulaştığı bir zamanda toplumumuzun sorunlarını doğru bir şekilde tespit etmeli, bu sorunlara doğru çözümler ortaya koymalı ve bu çözümleri mümkün olduğunca fazla sayıda insana ulaştırmalıyız. Bu sorumluluğu seve seve kabul ediyoruz.
Tam da bu noktada bugüne kadar emekleriyle Cingeneyiz.org'u ayakta tutan gönüllü dostlarımıza bir çağrıda bulunuyoruz. Sizler desteklerinizi sunmaya devam ettikçe Cingeneyiz.org yaşamaya devam edecek. Cingeneyiz.org'un yaşamasının ne anlama geldiğini ise yukarıda dünyada yaşananları değerlendirdiğimiz paragraflarda açıklamaya çalıştık. 5. yıl sorumluluğunu taşıyabilmek için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. 5. yıl sorumluluğunu taşıyabilmek için tüm izleyicilerimizin Cingeneyiz.org gönüllüleri olarak ellerini taşın altına koymalarına ihtiyacımız var.

Cingeneyiz.org ailesinin 5. yılını kutluyorum. Nice 5 yıllara!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder