10 Aralık 2013 Salı

"İlk Adım: Teşhis" Nasıl Okunmalı

Çingeneyiz.org ailesi olarak 6 yılı aşan bir süredir toplumumuzun yaralarına merhem sürebilmek, derdine derman olabilmek için canımızı dişimize takmış bir şekilde uğraşıyoruz. Bu süreçte gördüklerimizden, okuduklarımızdan öğrendiğimiz bir şeyler var. Bunları başkalarının da öğrenmesi, bizim bıraktığımız yerden onların devam etmeleri için öncelikle "Çingenelerin Kitabı"nı hazırladık. Geçtiğimiz ay ise hem kitaptaki bilgileri özetleyen hem de sorunlarımızın kökleri binlerce yıl öncesine uzanan nedenlerini ortaya koyan "İlk Adım: Teşhis" isimli broşürümüzü yayınladık. Okuyacağınız bu yazı broşürümüzün daha iyi anlaşılmasına bir katkı olması için yazılıyor.


Öncelikle broşürün hedef kitlesi kimdir? Çingeneler ve Çingenelerin sorunlarına çözüm bulmak için samimi bir inanç taşıyan herkes. Sorumluluk duygusu ile yaşanan acıları telafı etmek isteyen herkes için broşürümüzde bir şeyler var.

Broşür benzer amaçla yazılmış diğer metinlere göre daha uzun, daha fazla bilgi içeriyor; haliyle bu durum broşürün başından sonuna okunmasını zorlaştırıyor. Bunun nedeni ise Çingenelerin bugün yaşadıkları sorunların aslında binlerce yıllık acılarla, binlerce yıllık adaletsizliklerle doğrudan doğruya bağlantılı olması. Binlerce yıllık bir tarihi anlatmaya, bu tarihten bugün için bize gereken dersleri çıkarmaya çalışıyoruz.

Toplumunun sorunlarını samimi bir şekilde çözmek isteyen, boşvermişliği adam sendeciliği bir kenara bırakarak elini taşın altına koyan insanlarımızın biraz zaman ayırarak broşürü okumaları; temel sorunlarımızın nedenlerini anlamalarını sağlamakla kalmayacak atalarımızın binlerce yıllık serüveninden kısa bir kesiti görmelerine de imkan verecek.

***

Broşür 3. sayfasında yazıda kullanılan kavramları açıklayan bir sözlükle başlıyor. Okuyucu yazıya geçmeden mutlaka sözlüğe bir göz atmalı. Aksi halde yazıda geçen bazı temel kavramları yanlış anlamak, yazıda anlatılardan yanlış sonuçlar çıkarmak mümkün.

5-6-7 ve 8. sayfalarda Çingene Evrensel Milletinin ilk olarak nasıl ortaya çıktığı anlatılıyor. Bu bölüm dikkatli bir şekilde okunduğunda aslında bugün yaşadığımız tüm problemlerin temel nedeni anlaşılmış olacaktır. Çingene Evrensel Milleti'ne mensup kavimler, insanlık tarihinin ilk mağdurlarıdır. Kaynakların bol olduğu alanlarda avcılık ve yiyecek toplayıcılığı ile geçinen tabiat insanları, komşu Gaco kavimler tarafından kaynaklarına el konulması nedeniyle alıştıkları şekilde geçinemez olmuşlar. Geçinmek için komşu Gaco topluluklarına çeşitli zanaat ürünlerini ve hizmetleri sunarak onlardan gıda maddeleri almaya başlamışlar. Daha sonra topraklarına ve hayvanlarına el konulan Gaco kavimleri de Çingene Evrensel Milletine katılarak Çingene Usulü Geçim Yollarına benimsemişler. Böylelikle dünyanın çeşitli yerlerindeki kavimler Gaco ve Çingene kavimleri olarak ikiye ayrılmışlardır.

8-9-10 ve 11. sayfalarda atalarımızın yaşananlara uysal koyun gibi boyun eğmediği ve fırsat buldukları her dönemde Gaco kavimlerinin yaptığı meslekleri de yapmaya çalıştıkları örnekleriyle anlatılıyor. İmkanların müsait olduğu her zaman ve mekanda Çingene kavimleri tarım ve hayvancılık yapmayı denemişler. Buna karşılık tarlaların ve evcilleştirilebilir hayvan türlerinin, otlak alanlarının Gacolar tarafında paylaşılmış olması ya da Çingene kavimlerinin tarım ve hayvancılık yapmalarının resmen yasaklanması nedeniyle atalarımız genellikle Çingene Usulü Geçim Yollarının dışında çıkamamışlar, geçimlerini binlerce yıl boyunca göçebe zanaatçılıkla temin etmişler.

11-12 ve 13. sayfalarda ise sanayi sonrası dönemde geleneksel meslekler ortadan kalktıktan sonra atalarımızın hangi alanlarda çalışabildiği ortaya koyuluyor. Çingene kavimleri, Gaco kavimlerinden farklı olarak şehirlere sıfır sermaye ile geldiler. Gaco kavimleri atalarından kendilerine kalan büyük arazileri ya da hayvan sürülerini nakde çevirerek kentte geçinmeleri için sermaye yaptılar. Kimileri ise köylerde akrabalarını bıraktı. Dara düştüklerinde köyden gelen erzak yardımı ile soluk alabildiler. Ne yazık ki Çingene kavimlerinin büyük bölümü toprak ve hayvan sürülerinden yoksundu. Bu yüzden de kentlere geldiklerinde zanaat bilgilerinden başka sermayeleri yoktu. Önyargılar yüzünden toplumun diğer kesimlerinin çalıştığı alanlarda iş bulmaları da mümkün olamıyordu. Bu koşullar altında kentlere gelen Çingenelerin büyük bölümü toplumun diğer kesimlerinin yapmak istemediği en düşük gelirli ve en zor işlerde çalışmak zorunda kaldılar.

13-14. sayfalarda tarihin en eski devirlerinden beri Çingene yerleşimlerinin özellikle yerleşim merkezlerinden uzak noktalara itildiği, bu durumunun da Çingene kavimleri ile Çingene olmayan kavimler arasındaki uzaklığın daha fazla artmasına neden olduğu vurgulanmaktadır.

***

"İlk Adım: Teşhis" broşüründe yukarıda belirtilen 4 ana başlık örneklerle açıklanmaktadır. Tabiat İnsanlarının ve kimi Gaco kavimlerinin sahip oldukları kaynakların ellerinden alınmasıyla Çingene Evrensel Milletine katılmaları, Çingene kavimlerinin Çingene Usulü Geçim Yolları dışındaki kaynaklarla geçinmelerinin engellenmesi, sanayi sonrası dönemde Çingenelerin büyük çoğunlukla en düşük gelirli ve başka toplum kesimlerinin çalışmak istemediği işlerde çalışmak zorunda kalmaları ve tarihin eski devirlerinden beri Çingene yerleşimlerinin toplum dışına itilmesi bugün yaşadığımız acıların temelini oluşturan 4 ana mağduriyettir. Bu 4 ana mağduriyeti hakkıyla anlamayan hiçbir Çingene kendi toplumunun yaşadığı acıların kaynağını göremez.

Sorunların nedenlerini anlamayanlar, yaraya merhem süremezler. Yarayan merhem sürmek isteyenler işe Çingenelerin 4 büyük mağduriyetini, bizi biz yapan 4 büyük adaletsizliği anlayarak başlamalı; bunun için de "İlk Adım: Teşhis" isimli broşürümüzü okumalılar...

Hatırlatmak da fayda var. Çingenelerin 4 büyük mağduriyeti anlaşılmadan atılacak her adım yarayan merhem sürmek yerine yaraya tuz basmak olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder