10 Aralık 2013 Salı

Anadolu Çingenelerini Unutmayın? 03/4/2007

Bu yazı çeşitli tartışmaların bulunduğu çingenelerin kökeni üzerine değil. Kimileri Hindistan diyor çingenelerin anavatanı kimileri ise bütün dünya. Bu tartışmayı erteleyerek bir başka konudan bahsetmek istiyorum. Toplumumuzun genelinde kökleşmiş bir algıdan. Türkiye Çingenelerinden bahsedildiğinde çoğu insanın aklına Trakya geliyor. Sokaktaki vatandaşa sorduğunuzda çingeneleri çağrıştıran simgelerin en başında Balkan kültürüne ait simgeler vardır. Bir klarnet, bir de Roman havası. Elbette Türk Çingenelerinin kültüründe kendine has bir yeri var Trakya'nın. Bunu kimse inkar edemez. Ama bir de madalyonun öbür yüzü var. Anadolu Çingene kültürü.

Türkiye Çingeneleri Türkiye'lidir. Trakya, Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu... Türkiye'nin her bölgesinde tarih boyunca Çingeneler tarafından üretilmiş kültürel değerler; bu bölgelerde yaşayan çeşitli vatandaşların kültürleriyle kaynaşarak muhteşem bir zenginlik oluşturmuşlardır. Sanat mı? Trakya Çingene kültürü nasıl ki klarnetin ince sazın en hasını temsil ediyorsa, Anadolu Çingene Kültürü de Davul-Zurna ile bağlama ile bozlak ile özdeşleşmiştir. Trakya Çingene kültüründe Balkan coğrafyasının etkilerini görürsünüz, Anadolu Çingene kültüründe Orta Doğu ve Orta Asya'nın. Bir Anadolu Çingenesi yanık sesiyle bozlağa başladığında alır sizi Anadolu bozkırından Orta Asya bozkırına götürür. Ekonomi mi? Anadolu Çingeneleri dünyanın her yerindeki çingeneler gibi köken itibariyle göçebe zanaatçıdır. Unutulmuş, medeniyetin kıyısındaki Anadolu köyüne sepeti, eleği, metal eşyayı çingene götürür. Köylünün dişini çeker, evladının sünnetini yapar. Günü gelir hekim olur. Düğününde müziği o yapar. Teknik girmeden evvel bu dünyaya; bizim atalarımız kırsal dünyanın olmazsa olmazı olmuşlardır. Tekniğin geleneksel zanaatı öldürdüğü çağımızda da kah tarım işçisidir Çingene kah kimsenin yapmak istemediği en zor işleri yapar.

www.cingeneyiz.org ailesi; Çingene kültürünü toplumumuzun önemli bir değeri olarak kabul ediyor. Artık herkes tarafından bilinen bir gerçek bu. Aynı şekilde Çingene kültürünü de sadece Lüleburgaz'dan, Kırklareli'nden, Edirne'den ibaret görmüyoruz. Çorum, Yozgat, Konya, Artvin, Van, Denizli, Trabzon, Bursa, Kastamonu, Çankırı ve diğerleri de ürettikleri kültürel değerler ve ekonomik yaşama katkılarıyla Çingene kültürünü zenginleştirmişlerdir. Kültürümüzü tartışmasız bu coğrafyanın Türkiye'nin bir değeri olarak gördüğümüz gibi; Türkiye'nin her yerinde yaşayan Çingeneleri de bu kültürün cefakar emekçileri olarak görüyoruz. Elimizden geldiği kadar sitemizde ayrımsız bir şekilde hepsine yer ayırmaya çalışıyoruz.

Umut ediyoruz ki bizim bu tavrımız örnek olur. Anadolu Çingeneleri de hakettikleri ilgiyi görürler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder