10 Aralık 2013 Salı

Çingeneyiz.org İddiasını Varlığıyla Doğrulayan Girişim

Bugün önemli bir gün. Sitemizin 4. çalışma yılına giriyoruz. Aslında o kadar dolu dolu yaşıyoruz ki hayatı takvim yapraklarına düştüğümüz küçük notlar olmasa her şeyin başladığı o ilk günden bu yana ne kadar zaman geçtiğini bilmek neredeyse imkansız. Yine de geriye bakıp, 3 seneyi devirdiğimizi görünce belki de dünyanın en sıcak, en özgeci mutluluğunu hissediyor insan.

Neydi Cingeneyiz.org? Kurucular neyi amaçladı? Amaçlarının ne kadarını başarabildi? Cingeneyiz.org, açıkça anlaşılabileceği üzere bir tepkidir. İnsanın en zor koşullarda dahi sahip olduğu yaratıcılık potansiyelinin küçümsenmesine karşı bir tepki. Önyargıları klavuz edinenlerin, eski kuşakların ızdırabı üzerine bina edilmiş bir hayat döngüsünü muhafaza etme gayretkeşliğine bir tepki!

Ne yazık ki insanoğlu kendi öz kardeşini önyargılarla çevreleyip, onu eli kolu bağlı hale getirmek konusunda pek mahir. Lakaplarla, kalıplarla kısıtlanıyor hayatınız. Siz daha doğmadan birileri yapabileceklerinizin, yaşayabileceklerinizin sınırını çizmiş oluyor böylece... Biz Çingeneler de, belki herkesten daha fazla, muzdarip değil miyiz bu dertten?

Önyargıların çizdiği Çingene imajını düşünelim. Çengi olabiliriz ya da köçek, olmamız da beklenir. Ortalama bir müzisyen olabiliriz ama virtüöz degil. Yarını düşünmeyiz, hep neşeliyizdir, parayı taze yeriz... Kitap okumayı sevmeyiz... Bize güvenilmez, sıkıya gelemeyiz. Tüm bunlar, bizim için çizilen hayat döngüsünün köşe taşları. Zaman zaman büyük bir acıyla şahit olduğumuz gibi kimi kardeşlerimizin de sorgulamaksızın kabullendiğini gördüğümüz bu boş lakırdılar pek çok insanın hayatını karartıyor. Güvenilmez, disiplinsiz ve tembel olacağı beklentisiyle iş başvurusu reddedilen kaç gencin hayatı kararmıştır acaba... Daha da acısı pek çok Çingene, kendisine atfedilen bu sıfatları kabulleniyor, çaresiz bir şekilde gerçekliğin imajı gerçeğin kendisini değiştiriyor. Okumak isteyen çocuklarına ne işin var okulla al çalgını eline diyen aileler aslında bu kabullenmişliğin ne noktaya vardığının en güzel ispatı.

Evet, Cingeneyiz.org bir tepkidir! Tüm bunlara karşı çaresizliğin içinde yeşeren bir tepkidir! Bize dar gelen gömleği yırtıp atmak, silkinmek, kendine gelmektir. Olmaz denileni oldurmak; kendi içimizdeki gizli kalmış cevheri apaçık ortaya sermektir. Kuşaktan kuşağa devredilen bir zincirden başka bir şey olmayan sözde Çingene imajının ne kadar sahte, ne kadar boş ne kadar anlamsız olduğunun kanlı canlı ispatıdır.

Cingeneyiz.org, önemli bir emeğin, disiplinli bir çalışmanın ve zorluklar karşısında gevşemeyen bir kararlılığın sonucu olarak 3 yıldır ayakta kalmayı başarabildi. Her geçen gün kendimizi geliştirerek sitemizi zenginleştirdik, daha geniş bir kitleye ulaşabilmek için gerekli adımları atmaya çalıştık. Gamsız, yarını düşünmeyen, tembel insanların harcı değildir bu iş. Yarını dünden planlayarak, olasılıkları hesaplayıp en kötüsüne kendini hazırlayarak ve her şeyden önemlisi işine aşık bir zanaatçı titizliği içerisinde büyük bir disiplinle çalışarak yapılır bu işler. Tam da böyle olmuş, Cingeneyiz.org ekibinin can-ı gönülden çabası ile ortaya ciddi bir emek ürünü çıkmıştır.

Cingeneyiz.org kendine gelmektir. O çirkin, karanlık imajı yerle bir etmek; kendi asıl gerçeğimiz olan bilge göçebe zanaatçı atalarımızın yaşam felsefesine kavuşmaktır. Hayatın karşısında serseri bir mayın gibi savrulmak değildir Cingeneyiz.org. Cingeneyiz.org bir usta sepetçi gibi ilmik ilmik dokumaktır zanaatı, demirden heykel yapmaktır, notalara hükmetmek sabrın gücünü seslerle dile getirmektir. Uyuşmuş kafa, bayık gözler ve tükenmiş bir vicdanla onun, bunun, şuyun bağımlısı olmak değildir Cingeneyiz.org. Cingeneyiz.org ayık olmaktır. Ayık olanların el emeği, göz nuru, zanaatıdır. Cingeneyiz.org toplumsal düzeyde vuku bulan bir ayılma halidir.

Öyleyse neymiş? Önyargılar yanlışmış. Madem ki Çingeneler, Cingeneyiz.org'u kurmuşlar, onu geliştirmişler ve bugüne kadar da yaşatmayı başarmışlar; öyleyse bizim için çizilmeye çalışılan tüm imajlar çuvallamıştır, gayrı dikilen her gömlek dar gelir bize! Çingeneyiz.org bizzat varlığı ve ayakta kalabilmesi ile amacını gerçekleştirmiş, önyargıların koftiliğini büyük bir açıklıkla ortaya koymuştur.


Biliyoruz ki birilerinin aklında hala bazı soru işaretleri vardır. Belki de diyorlar içlerinden bunlar başka türlü Çingeneler, bizim Çingeneler değil. Yok yok, bunlar bildiğiniz Çingeneler; çiçek satan, ayakkabı boyayan, düğün çalan, çaresizlik içerisinde ekmeğini taştan çıkarmaya çalışan, en zor zamanlarında sizin karşınızda avuç açan o gariban Çingenelerin çocukları, torunları, kızları ve oğulları yaptı bu işi. Bu işi bildiğiniz Çingeneler yaptı. Demek ki neymiş, Çingeneler bildiğiniz gibi değilmiş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder