10 Aralık 2013 Salı

ÇİNGENEYİZ TV: Neden ve Nasıl 06/02/2011

Çingeneyiz.org sitesi öncelikle 2 temel amacı karşılamak için oluşturuldu: Çingene kültürünü bütün zenginliği ile yansıtmak ve Çingenelerin sorunlarını mümkün olan en uygun biçimde kamuoyu ile paylaşmalarına aracılık etmek. ÇİNGENEYİZ TV, Çingeneyiz.org'un kuruluşunda benimsenen bu hedeflere daha güçlü bir biçimde ulaşılmasını mümkün kılacak. ÇİNGENEYİZ TV'de yayınlanacak olan görsel malzemeler bir yandan kültürümüz hakkında toplumun geniş kesimlerinin bilgi sahibi olmasını kolaylaştırırken diğer taraftan sorunlarını başka kanallardan dile getiremeyen kardeşlerimiz ÇİNGENEYİZ TV üzerinden kendilerini ifade etme imkanına kavuşmuş olacaklar.


***

Ülkemizde ve dünyada Çingenelerin yaşadıkları problemlerin temel kaynağı Çingene kültürünün birlikte yaşadığımız komşu topluluklar tarafından yanlış tanınmasıdır. Hakkımızda üretilen gerçek dışı hurafeler, önyargı ve yakıştırmalar ne yazık ki tekrar edile edile insanların zihninde yer etmiştir. Çoğu tamamen temelsiz olan bu önyargılar yaygınlaştıkça, kültürümüzü yeterince tanımayan komşularımız tarafından tartışılmaz gerçekler olarak kabul edilmeye başlanmışlardır. Bu yanlış bilgilendirmelerin etkisindeki insanların Çingenelere karşı davranışları da doğal olarak olumlu değildir.

Önyargılar yaşamın pek çok alanında Çingenelerin hayatını zorlaştırmaktadır. Önyargılar Çingenelerle Çingene olmayan arasına bir duvar örmekte insanları birbirinden uzaklaştırmaktadır. Çingenelerin yaşadıkları her ülkede ülke ortalamasının üstünde bir yoksullukla karşı karşıya olmalarının temel nedeni bu uzaklıktır. Önyargılar Çingeneleri hayatın her alanında toplumun kenarına itmektedir. Önyargılar çoğu Çingeneyi yoksulluğun en dip noktasında yaşamaya zorlamaktadır. Ne yazık ki daha iyi koşullarda yaşayabilen Çingeneler halen azınlık konumundadırlar.

Çingenelerin temel tercihleri yaşadıkları her ülkede birliği pekiştirmek olmuştur. Zira dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimizin en önemli sorunu bizlerle diğer yurttaşlar arasına örülen duvarlardır. Bu duvarların her bir tuğlası çeşit çeşit önyargılardan oluşmaktadır. Bu önyargı tuğlalarını birer birer çekerek; yaşadığımız ülkelerde diğer yurttaşlarla bizler arasında örülmüş olan bu duvarı yıkmak zorundayız. Duvar yıkılınca birlik daha da güçlenecek, Çingenelerle Çingene olmayanlar birbirlerini çok daha iyi anlayacaklardır.

Çingeneyiz.org olarak toplumumuzun diğer kesimleri ile biz Çingeneler arasında sağlıklı iletişim kanallarının kurulabilmesi için yaklaşık 5 yıldır ciddi bir mücadele veriyoruz. ÇİNGENEYİZ TV'nin katkılarıyla bu çabanın sonuçları çok daha açık ve görünür bir hale gelecektir.

***

Çingenelerle Çingene olmayanlar arasındaki uzaklık, Çingeneleri televizyon ekranlarında her devrin soytarısı olarak göstermekle aşılamaz. Her bir Çingene kavmi temeli göçebe zanaatçılığa dayanan saygın bir kültürün sahibidir. Çingene kavimleri binlerce yıl boyunca çeşitli zanaat ve hizmetleri sundukları toplumlarda temel bir unsur olarak var olmuşlardır. Önyargılarla mücadele ederken Çingeneleri tek boyutlu olarak yansıtan rezil soytarı imajını da yıkmamız, geleneksel Çingene kültürlerini çok boyutlu olarak ortaya koymamız gerekiyor. Çingeneyiz.org olarak ilk günden beri Çingenelerin yaşadıkları ülkelerdeki tüm diğer yurttaşlarla aynı saygıyı hak eden bireyler olduklarını vurgulamaya çalıştık. ÇİNGENEYİZ TV'de de bu misyonumuzu aynen devam ettireceğiz.

ÇİNGENEYİZ TV, Çingene kültürlerinin en nitelikli ürünlerinin kamuoyu ile paylaşılacağı bir alan olacak. Bir taraftan genç müzisyenlerimize, sanatçılarımıza çalışmalarını paylaşmaları için imkan sağlanırken diğer taraftan da Çingene edebiyatçılarının, Çingene şairlerinin eserleri de sitemiz üzerinden kamuoyuna sunulacak. ÇİNGENEYİZ TV, Çingene kültürüne ilişkin çok fazla unsurun birarada görülebileceği bir alan olacak. Buna karşılık insanlarımızı akıl ve vicdandan yoksun ilkel insanlar olarak yansıtan soytarılıklara hiçbir biçimde kanalımızda yer verilmeyecek.

***

ÇİNGENEYİZ TV çok kısıtlı imkanlarla kuruluyor. Benzeri diğer kuruluşlarla karşılaştırılabilecek bir maddi altyapımız yok. ÇİNGENEYİZ TV'nin kuruluşundaki yegane güvencemiz Çingeneyiz.org ailesi olarak 5 yılda biraraya getirmeyi başardığımız insani birikimdir. Bizler ÇİNGENEYİZ TV'yi yayın hayatına başlatırken sadece ve sadece dostlarımızın gönüllü çabalarına güveniyoruz. ÇİNGENEYİZ TV'de yayınlanacak her türlü görsel içerik; sorunlarını, geleneklerini, yaşam biçimlerini, çalışma hayatlarını; türkülerini, manilerini, masallarını ve dillerini paylaşmak isteyen gönüllülerimiz tarafından oluşturulacaktır.

ÇİNGENEYİZ TV sesini duyurmak, derdini anlatmak, derdine derman aramak isteyen herkesin sesine ses katacak. ÇİNGENEYİZ TV tıpkı Çingeneyiz.org gibi gönüllülerinin emeği ile yükselecek. Gönüllülerin katkıları ile gelişecek. Acemilikten ustalığa doğru olan uzun yolculuğumuzda yegane rehberimiz ise insanlarımızın beklentileri ve ihtiyaçları olacaktır.

***

Yarın (7 Şubat 2011 Pazartesi) ÇİNGENEYİZ TV test yayınlarına başlıyor. 00 / 00 - 18 / 00 arası sitemiz üzerinden yapılacak olan ÇİNGENEYİZ TV yayınlarına girmek isteyenlerin sitemizin anasayfasını açmaları (www.cingeneyiz.org) yeterli. Anasayfa açıldığında televizyon sayfanın alt kısmında kendiliğinden açılacak. 18 / 00 - 00 / 00 arasında ise RADYO ÇİNGENE gece yayınları eski programı ile devam edecek.

***

Hepinize şen bir hafta diliyorum. Neşeniz bol, keyfiniz gıcır olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder