10 Aralık 2013 Salı

Hıdrellez Üzerine 04/5/2007

Hıdrellez... Bu toprakları; Türkiye'yi, Orta Doğu'yu, Orta Asya'yı, Balkanlar'ı; kendine özgü kılan; güzel kılan nice değerli geleneklerimizden bir tanesi de Hıdrellez. Babannemden dinledim ben Hıdrellezi. Gül ağacını, gül ağacının altına gömülen niyet küpünü, birbirine bağlanan soğanları, baharın bu en güzel gününde arşınlanan kırları... Yakılan ateşleri, sulara atlamayı... Hıdrellez günü buluşan iki can yoldaşını, Hızırla İlyası. Efsanelerin masalların arasından özü de gerçeği de bahardı Hıdrellezin. Yaşamdı. Hıdrellez bir bahaneydi yaşam kavgasına harbice sarılmak için. Fukaralık derdine düşmüşken yaşamdan tat almanın bahanesiydi Hıdrellez.

Büyüklerimiz çok kıymet vermişler Hıdrelleze... Unutulmadı bu gelenek. Bir şekilde yaşıyor hala. Baharı sevdiğimizden olacak, bu geleneğe en çok sadık kalanlar da biz Çingeneler olduk. Büyük şairimiz boşuna dememiş "Çingene Bizzat Bahardır" diye!

Hıdrellez dedik. Bu güzel gelenek son birkaç yıldır eskisine göre daha kapsamlı etkinliklerle kutlanıyor. Özellikle Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde ki Çingene Mahallelerinde resmi kurumların ve sivil kuruluşların katkılarıyla görkemli etkinlikler düzenleniyor. Bir geleneğin yaşatılması, toplumsal bir değerimizin sahiplenilmesi güzel bir şey. Öte yandan son günlerde karşımıza çıkan bazı yaklaşımlar, meselenin yanlış anlaşılma riski taşıdığını gösteriyor.

Öncelikle kendi açımızdan bir düzeltme yapalım. Gazetelerde rastladığımız kimi ifadelerde "Çingenelerin Bayramı Hıdrellez" deniliyor. Oysa ki bu eksik bir bilgi. Hıdrellez sadece Çingenelerin bayramı değildir. Hıdrellez gelenekleri de sadece Çingenelere özgü değildir. Yüzyılın başında Anadolu'nun her köşesinde tüm halkın bir şekilde uyduğu geleneklerdi Hıdrellez eğlenceleri. Sadece Anadolu'da değil yaşadığımız coğrafyanın genelinde Hıdrellez kutlanıyordu.

Toplumumuz çok çeşitli sebeplerden dolayı kültürel değerlerini kaybediyor. Hıdrellez de bunlardan biri. Buna bağlı olarak önemli sayıda insan bu geleneği unutmaya başladı. Kentleşme ve apartman hayatının yaygınlaşmasıyla beraber Hıdrellez geleneklerini eski şekliyle sürdürmek de neredeyse imkansız hale geldi. Çingenelerse Hıdrellezi kutlamakta daha ısrarcı davrandılar. Biçim değiştirse de bu gelenek varlığını korumayı başardı Çingenelerin arasında.

Mesele bundan ibarettir. Bir Çingene olarak, Hıdrellezi tek başıma sahiplenmeyi içime sindiremem. Bu tarihe saygısızlık olur. Bir başka açıdan baktığımızda, Hıdrellez geçmişte Çingenelerle toplumun diğer kesimleri arasındaki farklılıkların silindiği, bir bakıma bir günlük de olsa büyük özlemimizin gerçek olduğu bir gündü. Bir gelenek de böylesine ortaklaşmak, günlük hayatımızda bize buçuk gözüyle bakanların bu gelenek de bizden biri haline gelmeleri çok önemliydi. İzmir de bugün bile Hıdrellez de yakılan ateşlerin üzerinden tüm İzmir halkı birlikte atlamaktadır.

Çingenelerin en büyük problemi her zaman ayrı görülmek oldu. Benden ayrı, bizden ayrı... Çingenelerse hiç ayrı görülmek istemedi. Yaşadıkları ülkelerde vatandaş, evrensel düzeyde ise büyük insanlık ailesinin onurlu bir parçası olarak kabul edilmek; buçuk değil! İşte bizim büyük özlemimiz. Hıdrellez özü itibari ile bunu mümkün kılan ortak bir değerdir. Hıdrellez de toplumumuzu birbirine yabancılaştıran farklılıklar unutulmalıdır. Hıdrellez geleneğine katılan herkes, Çingeneler adına birşeyler yaptığını söyleyen herkes; bu şenlikli geleneğe katılırken Hıdrellezin bir birlik sebebi olduğunu unutmamalılar. Hıdrellez bir ayrılık sebebine, bize dönük gerilimleri arttıracak bir düşmanlık kaynağına hiçbir biçimde dönüştürülmemelidir. Bu uyarımızın ne kadar önemli olduğu; zaman içerisinde herkes tarafından daha iyi anlaşılacaktır. Bugün yersiz bulanlar varsa kendilerine biraz beklemelerini öneriyoruz. Bizimkisi Nasrettin Hoca misali... Testiyi kırmadan!


Uzun lafın kısası. Haydi arkadaşlar! Hıdrellez geliyor. Kırlara çıkın. Baharın güzelliğini seyredin. Komşularınızla, eşinizle dostunuzla gönlünüzce eğlenin. Başta dediğimiz gibi Hıdrellez, yaşama sıkı sıkı sarılmak için güzel bir bahanedir! Daha ne bekliyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder