10 Aralık 2013 Salı

"Çingenelerin Kitabı" Neyi Anlatıyor?

Sitemizin ve toplumumuzun her bireyi için gurur vesilesi olacağına inandığımız "Çingenelerin Kitabı" önümüzdeki hafta nihayet kitapçılarda olacak. Uzun bir bekleyişten sonra kitapla tanışacak dostlarımıza kitap hakkında kısa bir açıklama yaparak kitapla ilgili kafalarda oluşan soru işaretlerini bir nebze olsun giderebileceğimize inanıyorum.

Öncelikle nasıl yazıldı kitabımız? Kitabın içerisindeki örneklerin derlenmesi çok uzun bir zaman aralığında gerçekleşti. Bunların bir bölümü benim ailemde, mahallemizde, komşularımızın hayatında gözlemlediğim olgu ve olaylardır. İkinci olarak son 7-8 yıldır Türkiye'nin her bölgesindeki kardeşlerimizle yakın bir diyaloğa girerek onların yaşam tarzları ve kültürleri ile ilgili çok önemli bilgilere sahip oldum. Bunların yanı sıra Cingeneyiz.org'un kampanyalarına katılarak bilgilerini bizlerle paylaşan izleyicilerimiz de çok ayrıntılı bilgi ve gözlemlere ulaşmamıza olanak sağladılar.

Bir konu hakkında yorum yapabilmek için bilgi çok önemlidir. Ama yeterli değildir. Bilginin yanı sıra sağlam bir bakış açısına sahip olmanız şarttır. Bunun için de konu hakkında daha önce yazılmış şeyleri okumanız, fikir dünyanızı zenginleştirmeniz gerekir. Kitabın yazıldığı süre içerisinde bu konuda gerçekten büyük bir emek harcanmıştır. Büyük bölümü henüz Türkçe'ye çevrilmemiş durumdaki kaynaklara ulaşılarak gelecekte başkalarının da yararlanabileceğine inandığımız bir bilgi ve fikir birikimi meydana getirilmiştir.

Tüm bu çalışmaların sonucunda kitap iki açıdan önemli yenilikler getirmiştir. Birincisi kitapta biz kimiz sorusunun yanıtına çok geniş bir çerçeveden bakılmakta, şimdiye kadar ortaya atılanlardan farklı bir yanıt verilmektedir. İkincisi ise kitapta çok sayıda yeni kavram kullanılmaktadır. "Tabiat insanları", "Gaco", "Evrensel millet", "Bağlı Çingene", "Çingene Usulü Geçim Yolları" gibi pek çok insanın ilk kez duyacağı bu kavramlar büyük ölçüde Çingene kültürü ve düşünce dünyasında bulunan bazı yaklaşımların bilimsel yöntemle geliştirilmesiyle ortaya atılmıştır.

Geçmişte pek çok yazarın gözünde Çingeneler sıradan bir kavim olarak düşünülmüş ve o şekilde takdim edilmiştir. Bizim çalışmamız ise bunun aksine Çingeneliğin bir zanaat medeniyeti ve ırklar üstü evrensel bir kültür olduğunu ortaya koyuyor. Kitapta vurgulanan temel nokta Çingene adının göçebe zanaatçı kültürlerden gelen kavimlere bu coğrafyada verilen isim olduğudur. Göçebe zanaatçı kültürlerin ve tarımcı/çoban/savaşçı Gaco kültürlerinin nasıl bir tarihi geçmişin sonucunda ortaya çıktığı ise yine kitabın işlediği temel meseleler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda kitap sadece Çingeneleri değil Gaco kavimlerini de incelemekte; Gaco kavimlerini kendi içerisinde kategorilere ayırmaktadır. Tarımcı Gaco, çoban Gaco ve savaşçı Gaco gibi kimi kavramlar Gaco kültürünün de daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamakla kalmayacak tarihe bakış açımızı da değiştirecektir.

"Çingenelerin Kitabı"'nı en çok ilginç kılan nokta şüphesiz ki onun bir Çingene tarafından yazılmış olması. Tıpkı Cingeneyiz.org gibi Çingenelerin Kitabı da pek çok kişi için bu açıdan şaşkınlık uyandırıcı olacaktır. "Bizim bildiğimiz Çingeneler nasıl yaptı bu işi?" denilecektir. Varsın dileyen bu şekilde düşünsün. Ama artık şu da bilinsin ki yeni bir Çingene kuşağı yetişmeye başlamıştır. Bu kuşak yaşadığı ülkenin yurttaşı olmaktan gurur duymakta, kendisini sadece Çingenelere karşı değil ülkesine ve insanlığa karşı da sorumlu hissetmektedir. Bu kuşak geçmişte toplumunun alnına karar bir leke sürülen tüm kötü alışkanlıkları, başta madde bağımlılığı olmak üzere her türlü düşkünlüğü elinin tersiyle itmekte kendisi ve toplumu için onurlu bir yaşamın kapılarını aralamaktadır. Cingeneyiz.org bu kuşağın sitesidir. "Çingenelerin Kitabı" bu kuşağın kitabıdır, bu kuşağın sesidir.

Son olarak Çingenelerin kitabı Türkiye'de yazılabilmiştir. Neden Türkiye? Çünkü yalnızca bizim ülkemizde Çingeneler melun Hitler ve yandaşlarının ırkçı soykırımından kurtulabildiler. Çünkü yalnızca Türkiye'de Çingeneler bütün zenginliği ve çeşitliliği ile bu korkunç kıyma makinasının hışmından kurtularak ayakta kalabildi. Balkanlar ve Avrupa'da yaşayan kardeşlerimiz bu korkunç zihniyet tarafından en acı bir biçimde aşağılanarak şeref, haysiyet ve onurları ellerinden alınırken; 1,5 milyon Çingene büyük zulümler altında yaşamını kaybederken Türkiye Çingeneleri herşeye rağmen bu sürecin dışında kalabildiler. Şüphesiz ki binbir zorlukla ve en acı bedelleri ödeyerek savaş dışı kalmayı başaran bu ülkeye ve bu güzel ülkenin yürekli insanlarına hepimizin bir vefa borcu vardır. "Çingenelerin Kitabı"'nın ilk olarak Türkiye'de ve Türkiye Türkçe'si ile yazılmış olması bir ölçüde bu vefa borcunun ödenmesidir.

Dünyanın her bir köşesinde yaşayan kardeşlerimiz; bu kitapta kendilerinden çok şey bulacaklar. Kendisinin ve atalarının yaşamını bir başka açıdan dinleyen her Çingenenin hayata bakış açısı değişecek; yaşama sıkı sıkı tutunmak için bir neden bulmuş olacaktır.

***
Hepinize şen bir hafta diliyorum
Sağlıcakla kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder