10 Aralık 2013 Salı

Malkara'ya İyi Bakın

Malkara... Tekirdağ'ın küçük, şirin bir ilçesi. Bu küçük ilçe insanlığa büyük bir ders verdi. Tanıyanların akli dengesinin yerinde olmadığını vurguladıkları bir şahıs Malkara'nın çok sevilen kendi halinde insanları olan yaşlı bir çiftin canına kıydı. Olay sonrası bütün Malkaralılar büyük bir üzüntüye kapıldılar. Her kesimden Malkaralı yaşanan acı olayı kınadı ve çiftin yakınlarının acısını büyük bir samimiyetle paylaştılar. Buna karşılık sakat bir zihniyete sahip birkaç provakatör yaşanan olaydan bir kültür çatışması çıkartma girişiminde bulundular.

Olayın zanlısının Malkara'nın iki önemli Çingene yerleşiminden biri olan Gazibey'de yaşamasını bahane eden provakatörler hayatını kaybeden çiftin yakınlarını Çingenelere karşı kışkırtma girişiminde bulundular. Zanlı orada bulunduğu sırada Malkara Adliyesi'nin önünde toplanan 2000 kişilik bir grubu önce "Allahsız Millet, Bayraksız Millet", "Allahsız, Bayraksız, Vatansız, Katiller" gibi bütün Çingeneleri hedef alan iğrenç sloganlarla tahrik etmeye çalışan provakatörler, daha sonra bu grubu Gazibey'e yürütmeye çalıştı. İşte Malkara halkının örnek davranışı tam da bu sırada devreye girdi. Bireylerin yanlış davranışlarının bir mahalleye, bir topluma mal edilemeyeceğini savunan Malkara halkı provakatörlerin oyununa gelmedi. Güvenlik güçlerinin zamanında müdahalesi ise her türden gerginliğin daha başından önünü kesmiş oldu.

***

Olay bütün boyutları ile medyada yer almadı. Zira provakatörler başarılı olmadığı için yaşanan gerilim bir kültür çatışmasına dönüşmeden engellenebilmişti. Yaygın medya genellikle olumsuz olayları ön plana çıkarmayı tercih ediyor. Biz ise Malkara halkının sağduyusunun bir kültür çatışmasını engellemiş olmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz Ocak ayında Selendi'de yaşanan acı olaylar Malkara'da tekrarlanmadı ise bunun temel sebebi bu sağduyudur!

Türkiye'nin her yerindeki yurttaşlar ve dünyanın başka yerlerindeki insanlar için Malkara halkının davranışı örnek bir davranıştır. Bir bölgenin, bir şehrin, bir ilçenin, bir kasabanın ya da bir köyün halkı bireylerin yanlış davranışlarının onların ait oldukları gruba mal edilmemesi gerektiğini anlayacak olgunluğa gelmişse bu çok sevindirici bir gelişmedir. Olayların yaşandığın günün ertesinde Malkara'nın kahvelerinde, esnafların arasında ve evlerde bunlar konuşuluyordu. Yaşlı çiftin canını kıydığı öne sürülen zanlıyı bahane ederek bir mahalleyi "linç etme" kışkırtmasına girişen provakatörler halk tarafından kınanıyordu. Hangi kökenden gelirse gelsin tüm Malkaralılar Çingenelerin alnına böyle bir kara leke sürülmeye çalışılmasına tepkiliydiler.

***

Malkara'da yapılmaya çalışılan kışkırtma tutmamış gibi gözüküyor. Buna karşılık bu olay bir başka tehlikenin varlığını kesin olarak kanıtlamıştır. Malkara'daki provakatörlerin kullandıkları söylem Selendi'de insanlarımızın canına kast eden zihniyetin kullandığı söylemle aynıdır. Selendi halkını kardeşlerimize karşı kışkırtmak için "Çingeneler cami bastı.", "Çingeneler Allah'a, Peygamber'e, Kitap'a, Bayrak'a küfretti." gibi akıl almaz iftiralar kullanılmıştı. Malkara'daki provakatörler ise "Allahsız Millet, Bayraksız Millet" sloganları ile halkı kışkırtmaya çalıştılar.

Görünen köy klavuz istemez. Bizleri dini ve milli değerlere karşı gibi göstererek halkı ırkçı bir kışkırtmanın içerisine sokmaya çalışan birileri var. Yanı başımızda Balkanlarda ırkçı terör kan dökmeye devam ediyor. Bulgaristan'da, Yunanistan'da, Sırbistan'da, Makedonya'da, Macaristan'da... Irkçıların hedefi kardeşlerimiz. Bütün kötülüklerin anası Çingeneler onlar için. Bizi binlerce yıldır yaşadığımız topraklardan sürmek, yok etmek istiyorlar. Bugüne kadar Türkiye'de Çingene düşmanı ırkçılar Balkanlarda olduğu gibi terör eylemlerine girişemediler. Ülkemizin tarihi ve kültürel yapısı buna engel oldu. Buna karşılık bizler; Selendi'de, Malkara'da ve basına yansımayan birkaç başka küçük olayda atılan bizim tarihimize, ülkemizin kültürel yapısına aykırı sloganları duydukça ırkçıların vatanımıza sızmaya çalıştıkları şüphesini duymaya başlıyoruz. Bugün bu şüphe çok güçlü bir hale gelmiştir.

***

Balkanlardaki ırkçı teröristler ile Selendi ve Malkara provakatörleri arasında bağlantı var mı? Taktik aynı, söylem aynı. Doğrudan bir bağlantı olup olmadığını ise şüphesiz ki güvenlik güçlerinin çalışmaları tespit edecektir. Önemli olan aynı dili kullanarak bizleri hedef haline getirmeye çalışan birilerinin artık memleketimizde boy göstermeye başlamış olmalarıdır. Yurttaşlarımız bu zihniyete yüz vermemeli, güvenlik güçleri her türlü tedbiri almalıdır.

Dünya büyük bir ekonomik kriz sürecinden geçiyor. Türkiye'ye yansıması dünya ile kıyaslandığında daha sınırlı olan bu ekonomik dalgalanmanın ne yönde gelişeceği belirsiz. Trakya'da işsizliğin yaygınlaştığı haberlerini alıyoruz. Irkçılar sever bu ortamı. Ekonomi kötüleştikçe insanlar bir günah keçisi ararlar. Irkçılar bu günah keçisini sunar insanlara. Bizi hedef haline getirmek isteyen bölücü zihniyet bu söylemleri kullanacak, bu ortamı provake etmeye çalışacaktır. İşsizliğin dahi suçlusu olarak Çingeneleri göstermeye çalışacak kırk yıllık komşularla kardeşlerimizin arasını açmaya gayret göstereceklerdir.

***

Kardeşlerimiz çok dikkatli olmalıdırlar. Irkçılar geniş kitleleri bize karşı kışkırtmak için bizleri onların gözünden düşürecek bazı oyunlar tezgahlayabilirler. Temkinli olmak şart.Tüm Çingeneler sabırla kışkırtmalara gelmeden beklemeli. Gözlerini dört açmalı. Bizi küçük düşürecek, hakkımızdaki önyargıları güçlendirecek her türlü yanlış davranıştan kaçınmalı. Bu amaçla düzenlenecek tezgahlara karşı ise ayık olmalı!

Bu dönemde bugüne kadar yaşanan ve gelecekte yaşanacak olan gerilimlere duyarlı olmak herkesin görevidir. Özellikle Çingeneler adını birşeyler yaptığını söyleyen kuruluşlardan azami gayret ve dikkat bekliyoruz. Selendi'yi, Malkara'yı görmeyen; bu konularda yaraların sarılması ve kışkırtmaların önlenmesi için çaba sarf etmeyen hiçbir kuruluş Çingeneler adına bir şey yaptığını iddia etmesin.

***

Malkara'da yaşamını kaybeden büyüklerimize Allah'tan rahmet yakınlarına ise sabır diliyoruz. Acılarını kendi acımız gibi paylaşıyoruz. Dileriz böyle tatsız olaylar bir daha hiç yaşanmaz.
***

Hepinize şen bir hafta diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder