10 Aralık 2013 Salı

Yeni Sitenin Anlamı 6/7/2007

Neredeyse bir yıl önceydi. Büyük hayalkırıklıklarının arkasından inançla sarılmıştım bu fikre. Cingeneyiz.org, binlerce yıl büyük hayalkırıklıkları içerisinde ayakta kalmayı başarmış bir toplumu yansıtıyor. Yenilmiş, kaybetmiş, ezilmiş ama dik durabilmiş. Benim hikayemle toplumumun hikayesi öyle bir yerde kesişti ki ortaya sizlerin ilgiyle izlediğiniz bu site çıktı. Güzel bir fikir dostların temiz yürekleri ve gönüllü emekleriyle birleşince cingeneyiz.org ekibi doğdu. Ve işte bugün geldiğimiz yere vardık. Elbette bu kısacık zaman aralığında, nice hayalkırıklıkları nice tökezlemeler yaşandı. Evellallah yüreğimiz sağlam, vazgeçmedik. Her sıkıntının ardından gönlümüz ferahlayarak çıktık meydana. Bir kapı kapandı, bir kapı açıldı!
Bugün görüyoruz ki Çingene kültürünü yansıtmayı amaçlayan bir site, bir haber sitesi fikri, bizim çalışmamızla toplumumuz tarafından kabul gördü. Bunun en güzel göstergesi başka insanların da benzeri çabalar içerisine girmesidir. Sadece sitemizin ziyaretçi defterine yazılanlara baktığımızda sitemizin nasıl bir dertleşme platformuna dönüştüğünü, insanlarımızın kendilerini temsil eden bir çalışmaya nasıl dört elle sarıldığını çok daha iyi anlayabiliriz.

Eski sitemiz Çingene kültürünü tüm boyutlarıyla yansıtan genel bir siteydi. Bilinçli olarak, Cingeneyiz.org ekibinin Çingenelere ilişkin özgün yaklaşımlarını çok fazla ön plana çıkarmadık. İstedik ki bu konuda yazan çizen, fikir yürüten herkes kendisini ifade edebilsin. Bugün tüm bu arkadaşlar kendi zeminlerini oluşturuyorlar. Yakında Çingenelerle ilgili birşeyler yapanların kendilerini anlattığı çeşitli zeminlerin nasıl patlama yaptığını hep beraber göreceğiz. Bu durum büyük ölçüde sitemizin genel bir ifade zemini olması zorunluluğunu ortadan kaldıracak.

Diğer taraftan şu kısa zaman aralığında yaşadığımız deneyimler bize sahip olduğumuz özgün düşünce ve yaklaşımların ne kadar doğru ve yerinde olduğunu gösterdi. Bugün hiç çekinmeden haklıyız diyebiliyoruz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın hem Çingeneler hem tüm toplumumuz için en doğru yaklaşım Cingeneyiz.org ekibinin özgün değerlendirmelerindedir. Mütevaziliğe gerek yok! İşin doğrusunu biz biliyoruz.

Yeni sitemizde, kendi yaklaşımımız çok daha fazla ön planda olacaktır. Cingeneyiz.org, cingeneyiz.org ekibinin yaklaşımlarını yansıtan bir site olacak. Böylelikle herkes bizim nerede durduğumuzu daha iyi değerlendirebilir. Peki kabaca özetlemek gerekirse nedir bizi biz yapan?

Birincisi Cingeneyiz.org ekibi, Çingeneliği ırklarüstü evrensel bir kültür olarak değerlendirir. Çingeneliğin dille, ırkla, coğrafya ile bir alakası yoktur. Dünyanın her yerinde yaşayan göçebe zanaatçılar bizim kardeşlerimizdir. Çingene bu topraklarda göçebe zanaatçılara verilen isimdir. Namımızdır. Başka coğrafyalarda başka namlarımız vardır. Bizim kültürümüz göçebe zanaatçılığa dayanır. Göçebe zanaatçılık, sepetçilik, elekçilik, demircilik, kalaycılık gibi mesleklerle ekmeklerini taştan çıkaran atalarımızın bizlere mirasıdır. Çingeneliği bir ırka, bir dile, bir coğrafyaya indirmeye çalışan her türlü yaklaşım öncelikle Çingenelere zarar verir. Günümüzde bu tarz eğilimler insanlığı birbirine düşüren kanlı kavgaları Çingenelerin arasına taşımaktan başka bir sonuç vermeyecektir.

İkincisi bizler inanıyoruz ki Çingeneler yaşadıkları her ülkede o ülkenin ayrılmaz bir parçası olmuşlardır. Yaşadığımız her toprak bizim için vatandır. Bir başka vatan hayalimiz veya beklentimiz olamaz. Olmamalıdır! Sorunlarımızın çözüm yolu hiçbir biçimde, sadece Çingenelere tanınacak özel grup haklarından, azınlık haklarından geçmemektedir. Türkiye'de kendimizi anayasa göre ırka değil vatandaş olmaya göre tanımlanmış hukuki bir kavram olan Türk ulusunun üyeleri olarak kabul ediyoruz. Mademki Türk ulusu, farklı etnik köken ve ırklardan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşmaktadır; öyleyse tartışmasız biz Çingeneler de Türk ulusunun doğal üyeleriyiz. Bizim sorunlarımızın çözüm yolu tüm Türk vatandaşlarına, anayasal olarak tanınmış olan vatandaşlık haklarına Çingenelerin de her vatandaş kadar sahip olduğunun, toplumumuzun tamamı tarafından anlaşılmasıdır. Ne yazık ki kimi zihniyetlerin, bizleri bırakın eşit yurttaşlar olmayı insanlık ailesinin bir parçası olarak dahi kabul etmediği acı bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Yaşanılan sorunların kaynağı büyük ölçüde böylesi sakat zihniyetlerdir. Bu sakat zihniyetlerin aşılması; kendimizi bir azınlık olarak ortaya koymak ya da azınlık hakları peşinde koşturmakla değil; Çingenelerin de herkes kadar insanlık ailesinin bir parçası ve Türkiye'de Türk ulusunun eşit haklara sahip üyeleri olduğunun toplumun tamamı tarafından benimsenmesi ile mümkün olacaktır. Bunun dışında ortaya sürülen her türlü yaklaşım, Çingenelerin yalnızlığını ve çaresizliğini arttırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.


Bu iki nokta bizim olmazsa olmazlarımız. Cingeneyiz.org ekibi kendisini böyle tanımlıyor. Daha önce söylediğimiz gibi işin doğrusunu biz biliyoruz. Cingeneyiz.org ekibinin üzerinde durduğu temel prensipler aklın yolunu temsil etmektedir. Aklın yolu birdir. En kısa zamanda burada dile getirdiğimiz yaklaşımlar bizi aşacak, çok daha geniş bir kitleye malolacaktır.
Yeni sitemiz hayırlı olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder