10 Aralık 2013 Salı

Güncel Gelişmelerle İlgili Önemli Uyarı 06/06/2013

Değerli Arkadaşlar
* Türkiye genelinde neredeyse 1 haftadır bazı kitlesel protesto hareketleri yaşanmaktadır. Önümüzdeki dönemde bu protestolara karşı tepki protestolarının da başlaması mümkündür.
* Romanlar da tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi kendi siyasi görüşleri doğrultusunda barışçıl protestolara veya hükümet yanlısı karşı protestolara katılabilirler. Bu onların en doğal yurttaşlık hakkıdır.
* Hiç arzu edilmese de bu protesto hareketlerinin şiddet eylemlerine dönüşme olasılığı vardır. Romanlar bu durumda ne olursa olsun frene basmalı, geriye çekilmelidir. Romanlar hiç kimseye karşı hiç kimsenin tetikçiliğini yapmamalıdır.
* Zayıf bir ihtimal olsa da bu sürecin böyle devam etmesi halinde oluşabilecek kaos ortamında, Romanlar kendilerine yönelebilecek saldırılarda Roman mahallelerinde bir araya gelmeli, Roman mahalleleri dışında yaşayan Romanlar olası bir tehlike anında mahallelerde misafir edilmelidir.
* Kendi siyasi görüşleri doğrultusunda barışçıl protestolara ya da hükümet yanlısı karşı protestolara katılan Romanlar kendi sorunlarını da unutmamalıdırlar.
* Romanlar her vesileyle yanlış kentsel dönüşüm projeleriyle Roman mahallelerinin dağıtılması sonucu ortaya çıkan acıları; müzisyen, çiçekçi, atık toplayıcı, hamal, tarım işçisi, fabrika işçisi, maden işçisi, Romanların güvencesizlik ve zor çalışma koşullarından kaynaklanan sorunlarını; ön yargılar nedeniyle iş bulamayan ya da kendilerini gizlemek zorunda kalan eğitimli Romanların içinde bulundukları zor durumu dile getirmeli, kamuoyu oluşturmalıdır.


Türkiye genelinde son 5 gündür kitlesel protestolar yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde bu protestolara karşı protestolar da başlayabilir. Ülke an itibarı ile çok keskin bir biçimde bölünmüş durumda. Bu durum, geçmişte Orta Doğu ve Balkanlarda yaşandığı gibi ciddi bir iç savaşa ülkenin sürüklenmesine neden olabilir.

Protestolar barışçıl kaldığı sürece herkesin en doğal, demokratik hakkıdır. Bu çerçevede Romanların da şüphesiz ki kendi siyasi görüşlerine göre hükümet yanlısı ya da karşıtı barışçıl protestolara katılma hakkı vardır. Kimse bunun aksini iddia edemez. Buna karşılık süreç bir adım sonrasına geçip iç savaş atmosferi doğması halinde Romanların derhal, bir an bile düşünmeden frene basması gerekiyor.

Şiddet içeren her türlü eylem için taraflar Romanlardan yararlanmak isteyebilirler. Buna karşı durmak gerekiyor. Romanlar kimsenin tetikçiliğini yapmamalıdır. Bu süreçte şu veya bu beklentiyle tetikçiliğe heves edenler bilsinler ki umdukları kişisel çıkara kavuşamayacakları gibi çoluk çocuklarının geleceklerini de tehlikeye atacaklardır.

Dahası olayların bu noktaya varması halinde her iki taraf da bizim insanlarımızı hedef olarak görerek çeşitli eylemlere yönelebilir. Bu koşullarda Romanların, mahallelerinde kalarak kendilerini muhafaza etmeleri; Roman mahalleleri dışında yaşayan insanlarımızın da en yakın Roman mahallelerinde kendilerini güvence altına almaları en doğru yoldur. Yalnız, güvencesiz durumdaki kardeşlerimize mahallelerimizi açmak bugün hepimiz için en büyük görevdir.

Mahallelere yönelik gerçekleşebilecek olası herhangi bir saldırı durumunda olaydan derhal haberdar olmak ve kamuoyu yaratmak son derece büyük bir önem taşıyor. Bu yüzden tüm arkadaşlardan bu süreçte yaşanabilecek Romanlara dönük her türlü hareketi doğrudan bana özel mesaj göndererek, ya da gruplarda paylaşarak yaymalarını rica ediyorum. Bu uyarıyı okuyan bütün arkadaşlar diğer mahallelerdeki insanlarımızla irtibata geçer, gelişmeleri öğrenir ve bizimle paylaşırlarsa tehlikeli olayları kendi imkanlarımız çerçevesinde önleme şansımız olabilir.


İnşallah bu uyarılarımıza gerek kalmaz ve yaşanan bu süreç barışçı bir temelde, demokratik kitle protestoları dışına taşmaksızın sonuçlanır. Kimse de panik yaratmak istemiyoruz. Amacımız sadece olaylar tehlikeli bir noktaya varmadan önlem alarak, insanlarımızın hedef haline getirilmesinin ya da başka insanlara karşı tetikçi olarak kullanılmasının önüne geçmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder